in Quelven en Guern, Bretagne France

gereedschapsschuurtje in de Vallee du Loire, France 1976

..wat er rest van de burcht die Richard the Lyon Hearted liet bouwen als een signaal naar de Franse koning 'ik ben hier de baas' staat op een clif-achtige rots aan de Seine in Les Andelys, Normandie.
Ik werd wakker, keek uit de tent op die camping daar aan de oever van de Seine, en begreep de lichtomstandigheden. Greep dus mijn camera zo vroeg in ochtend als het was omdat het de moeite waard kon zijn daar naar boven toe te gaan opklimmen. Zo, met opkomend zonlicht door de nog niet weggetrokken ochtendnevel, kon dit een prachtige locatie zijn voor de opvoering van Wagner's opera 'die Walkure', maar dat had ik echt niet kunnen bedenken want ik kende de opera's van Wagner toen nog helemaal niet (ze bevatten fenomenaal geniale elementen maar ik hou toch niet van de man). Zulke lichtomstandigheden duren maar een minuut of wat. 1976

in Nepal onderweg 1985

ochtendnevel in Surkhet, Nepal 1985

in Surkhet Nepal 1985,
de zon is misschien nog niet helemaal onder maar direct zonlicht kan de vallei niet meer bereiken en afkoelend condenseert waterdamp die boven de rijstvelden verderop hangt tot nevel die het daglicht van boven de bergen reflecteert.

buffel in ochtendzon, Nepal 1985

standbeeld Marcus Aurelius, capitool Rome 1978

Primolano, Dolomieten Italie 1978

gras, Neder-Betuwe 1974

de lente begint in de Neder-Betuwe, Gelderland 1975